25.04.2017

Mavi Yolculuk'a övgü...

Yaklaşık 10bin km uzakta, Miami FL sınırları içinde hem tatil; hem iş; hem de gezi yapıyor olsam da; güneşin hissettirdiği sıcaklık; okyanusun dalışa ve yüzmeye çağıran görüntüsü, rüzgârın ılık esintisi ve dalga sesleri eşiliğinde aklıma tek bir şey geliyor: Ege ve Akdeniz kıyılarında mavi yolculuk... Jetlag sonrası yaşanan homesickness vakası da olabilir tabii bu durum. Sonuçta Dominik Cumhuriyeti, Bahamalar, Jamaika, Haiti hep yakın çevremdeki adalar. 

Aile bireylerinin hepsinin kaptan olduğu, büyükbabanın kurduğu bir gemi-makine onarım şirketinin sağladığı denizcilik tecrübeleri, hep konuşulan; ancak harekete geçilmesi için emeklilik yaşının gelmesi beklenen bir hayal… Yelkenli tekne Atlas'ı satın almamız, onun nerede demirleyeceğine karar vermek ve sonrasında gelişen yatırım fikirleri son bir sene içinde yaşadığımız hareketliliğin nedeni sayılabilir. Atlas, Beneteau marka 34 ft (10,4 m) bir yelkenli tekne. Kendisi, İstanbul’dan çıktığı 5 günlük yolculuk sonrası şu anda bağlı olduğu Datça Palamutbükü limanında demirli ve onunla çıkacağımız maceralar için misafirlerini bekliyor.

Beneteau 373 yelkenli tekne planı ve Atlas'ın Symi Port'ta demirli bir fotoğrafı

Dünya turizm literatürüne “Mavi Yolculuk” terimini kazandırmış olan Cevat Şakir Kabaağaçlı (Halikarnas Balıkçısı), Bedri Rahmi Eyüboğlu, Azra Erhat’ın da aralarında olduğu aydınların bir kaçış ve huzur bulma yolculuğu olarak nitelendirebileceğimiz serüvenlerini, karasularımız içinde yaratmış olmaları da kesinlikle bir tesadüf değil. 1950lerde sürgün edilmiş oldukları topraklarda başlattıkları hareketle, günümüzde alternatif bir tatil konsepti oluşmuş durumda. 

Henüz çok yer gezip, ahkâm kesecek tecrübeye erişemedim; ancak mavi yolculuğun Türkiye sınırları içindeki keyfinin başka bir tarifi olduğunu söyleyebilirim. Tepeciklerden sarkan yemyeşil ağaçların, turkuaz-mavi kıyılarla birleşimi insanın seyretmeye ve rahatlamaya doyamayacağı bir manzara. Tekne ile yapılan gezilerde, özellikle yaz aylarındaki kavurucu sıcağı da hissetmiyorsunuz. Deniz üzerindeyken hem serinleten; hem de yüzünüzü okşayan tatlı bir rüzgar, sıcağın yerini alıyor. 

Köklü tarihi geçmişi ve çoğu medeniyetin kurulmasında bir köprü görevi üstlenen Türkiye'nin konumu ise mavi yolculuk yapmak için adeta bitmek tükenmek bilmez fırsatlar sunuyor. Değerlendirmemiz dileğiyle...
Türkiye'de Mavi Yolculuk 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.