11.04.2017

Cilt ve Vücut Bakımı için | 10 Doğal Malzeme

Cilt ve vücut bakımı için kullanabilecek 10 doğal malzeme ve faydalarını inceleyebileceğiniz yazımın Uplifers sitesindeki yayını için buraya tıklayabilir ya da detayları aşağıdan takip edebilirsiniz.

Farkına varmasak da piyasadan tedarik ettiğimiz bilindik markalara ait cilt bakım ürünleri, içlerinde barındırdıkları koruyucu ve kimyasal maddeler ile gözeneklerimize nüfus ederek uzun süreli sağlık problemlerine sebep olabiliyorlar. Günümüzde bu etkilerin farkında olan ve kendin yap tekniği ile evde, doğal malzemeler ile oluşturulan karışımlarla ciltlerine bakım yapanların paylaşımlarının sayılarında ciddi oranda artış var. Dolayısıyla internet üzerinden birçok öneri karışım bulabilmeniz mümkün. Bu öneriler içinde olmazsa olmaz birkaç temel malzeme ise özellikle dikkatleri çekiyor. Bu yazımda, doğal karışımlarla cildimize uygulayabileceğimiz bakım kürleri için piyasada kolayca temin edebileceğiniz temel malzemeleri ve faydalarını minnoş görseller eşliğinde paylaşmaktayım.

Badem yağı
Saç ve cilt bakımı için son derece faydalı olan badem yağı A, E ve B vitaminleri açısından zengindir. Cildi korur, gözenekleri açar ve nem düzeyini arttırır. Cilt hücrelerinin yenilenmesini sağlamakta ve yaşlılığı geciktirmektedir. Ayrıca günlük, az miktarda badem yağı tüketmenin strese dayalı birçok hastalığı önlediği düşünülmektedir.

Zeytinyağı
İçerdiği yüksek besin değeri dolayısıyla birçok hastalığın tedavisinde neredeyse insanlık tarihi ile eş zamanlı bir kullanım süresi vardır.  E ve K vitaminleri, kalsiyum, demir, sodyum ve potasyum içeren çok faydalı bir üründür. Cilt ve saç bakımı ile sindirim sistemi sağlığını korumak için eski zamanlardan beri yararlanılmaktadır.

Hindistan cevizi yağı
El ve ayak bakımı, cilt bakımı, saç bakımı, diş bakımı, makyaj temizleyici, masaj yağı gibi çeşitli işlevlerde kullanılabilmektedir. Cildi nemlendirici ve yumuşatıcı özelliğe sahiptir. İçerdiği antioksidan malzemeler ile cilt üzerinde oluşan yaşlanma etkilerini azaltır.

Kakao yağı
Kakao yağı çok kuvvetli bir nemlendiricidir. Antioksidan özelliği ve hoş kokusu dolayısıyla birçok cilt bakımı ürününde bulunmaktadır.  Cilt yaralarının daha çabuk iyileşmesini sağlar ve cilde doğal bir parlaklık verir. Güneşin zararlı ışınlarından koruyucu etkiye sahiptir.

Karite yağı (shea butter)
Karite yağının cilt tarafından kolayca emilen ve nemlendiren bir yapısı vardır. Cilt üzerinde koruyucu etkiye sahiptir ve cildin nem dengesini korur. A, D, E ve F vitaminleri yönünden zengindir. Cildi canlandırır, yeniler ve sıkılaştırır.  Kuru saçların bakımında kullanılmaktadır.

Gül suyu
Saf gül suyu cilde son derece faydalı bitkisel içerikli bir sıvıdır. Tıkanmış gözenekleri, ciltte oluşmuş yağı temizler. Cilde parlaklık vererek, oluşan kızarıkların giderilmesine yardımcı olur. Cilt esnekliğini korur ve yaşlanma etkilerini azaltır. Kokusu ile ferahlık ve enerji verir. Antioksidan açısından zengindir. Saçların uzamasında, güçlenmesinde ve yumuşatılmasında etkilidir.

Bal
Balı yiyerek tüketmenin faydalarının yanı sıra, cilt yüzeyinde maske benzeri işlemler için de kullanılmaktadır. Cilt temizliği ve cildin nemlenmesi için oldukça etkilidir. Cildi parlatır, nemlendirir ve sıkılaştırır. Ufak çaplı yanıklarda tedavi edici özelliği bulunmaktadır.

Karbonat
Alkali madde olmasından ötürü ciltte akne, kızarıklık benzeri oluşumları önlemektedir. Bal, yoğurt, bitkisel yağlar gibi malzemelerle karıştırıldığında peeling özelliği görmektedir. Aşındırıcı yapısı dolayısıyla direkt cilt (özellikle yüz) üzerinde kullanımı cildi tahriş edebilir.  Elma sirkesi gibi içinde çözünebileceği malzemeler ile karıştırıldığında doğal tonik görevi üstlenmektedir.

Deniz tuzu
Deniz tuzunu fırça yardımı ile özellikle bacaklar ve ayaklar üzerinde kullanabilir ya da banyo suyunuza ekleyebilirsiniz. Bu şekilde ciltteki matlık; yerini parlak, sıkı ve ipeksi bir görünüme bırakacaktır. Bitkisel yağlar ve bal ile karıştırılarak masaj ile vücuda uygulandığında kan dolaşımını arttırarak cildi canlandırır.

Bitkilerden elde edilen uçucu yağlar
Aromaterapi banyoları ve masajları sırasında az miktarda damlatılması bile kullanıcı üzerinde etkilidir. Direkt solunması veya cilde sürülmesi, tahriş edici etkilere sebep olabileceği için diğer bitkisel içerikli sıvı, kremsi malzemeler ile seyreltilerek kullanılması tavsiye edilmektedir. Piyasada çok çeşitli bitkisel içerikli uçucu yağ tedarik etmek mümkündür. Örneğin lavanta yağı dinlendirici, limon yağı canlandırıcı, okaliptüs yağı kas ağrılarını tedavi edici, orman meyveleri afrodizyak etkili, vanilya yağı ve sandal ağacı yağı sakinleştirici özelliklere sahiptir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.