16.02.2019

Introduction to Food Styling & Still Life Photography | Yemek Fotoğrafçılığına Giriş

Günümüz popüler kültür platformları ve sosyal medya mecralarında sıklıkla rastlamaya başladığımız natürmort ve yemek fotoğrafları, iştahları açarken hem midelere; hem de estetik görünümleri ile gözlere hitap etmekte. Profesyonel olarak yıllardır bu işi yapmakta olanlarla beraber, amatör olarak ortaya çıkardıkları çekimleri beğeniye sunma isteğindekiler de yemek fotoğraflarını dijital ortamlardan paylaşmakta. İnternet üzerinden verilen online kurslar ya da direkt katılım sağlayabileceğiniz atölyelerin sayısı da artış göstermekte. Bu yazımda, benim de katıldığım İlkay Öztürk'ün "Yemek Fotoğrafçılığına Giriş" atölyesinde edindiğim önemli bilgileri derledim. Bu bilgileri de İlkay'ın fotoğrafları üzerinden açıklamaya çalıştım.
  • Sahne içinde kullanılacak ürünlere dair seçimlerinizi basit tutmaya özen gösterin. Minimalizm, yemek fotoğrafçılığı için sıklıkla başvuracağınız bir yaklaşım olmalı. 
  • Her sahne, içeriği ve anlatımı ile neredeyse "mükemmele yakın" kurgulanmalı ve dağınıklıkta bile bir düzen oluşturulmaya özen gösterilmelidir; ancak bu özen kesinlikle doğal görünmelidir.
  • Sahneyi oluştururken takip edilmesi gereken kurallar bulunmaktadır. Işık yönü, proplar (yardımcı malzemeler), arka fon (backdrop) için hazırlanan özel boardlar, ürünlerin yerleşimleri vb. belli bir takım çizgi ve açılarla konumlandırmalara dikkat edilmesi gerekmektedir.
  • Yemek fotoğrafçılığı işini profesyonel olarak yapacaksanız, çekimlerde kullanabileceğiniz malzemeler ile ilgili bir alan oluşturmaya başlamanız çok faydalı olacaktır. Bunlara farklı detayları ile özellikli görünen kap-kaçak-tencere-tava gibi servis elemanları, dokulu ve keten görünümlü tekstil ürünleri, karaktere sahip eski-antika parçalar, ahşap gibi sıcaklık veren organik ürünler, şoklanmış-canlı bitkiler gibi pek çok öğeyi dahil edebilirsiniz. 
Pürmüz (blowtorch) kullanılarak oluşturulmuş bir kompozisyon
[Photo by Rachel Korinek]
Londra'daki bir yemek fotoğrafı atölyesine ait propların istiflendiği raflar
  • Yapay içerik ürünlerinden ve derinlik hissini arttıracak küçük hileli ekipmanlardan da her zaman yararlanabilirsiniz. Örneğin buz küpleri ile bir çekim yapmaktaysanız, buzların erimesi ihtimaline karşı yapay buz küpleri kullanıp bardak dışına soğuk etkisini vermek için matlaştırıcı sprey sıkabilirsiniz. Ya da örneğin bir mereng tatlısının üstünü pürmüz (ısı tabancası) kullanarak katmanlarını derinlikli ve etkili bir şekilde ortaya çıkartabilirsiniz.
Kısmi olarak yapay proplarla kurgulanmış kompozisyon
  • Yemek fotoğrafçılığında kullanılan ürünlerin görseldeki etkisini arttırmak için yardımcı malzemeler muhakkak boyutça küçük olan öğelerden seçilmelidir. Küçük boyutlu cezveler, kaseler, tabaklar, çatal-kaşık-bıçaklar vb. kadraj içindeki derinlik hissini etkinleştirecektir.
Espresso cezvesi, tabaklar ve sunulan kekin boyutları normale göre çok daha küçüktür.
Küçük boyutlu cherry domates seçimi, görseldeki etkiyi arttırmaktadır.
  • Özellikle yakın çekim fotoğraflarda iştah açıcı etki yaratılmasına özen gösterilmelidir. Bu etki yansıtmalı ya da parlak ürünler üzerine odaklanma ile rahatlıkla sağlanabilmektedir.
Yarı şeffaf reçel akışkanlığı ile iştah açıcı bir kompozisyon
Üzerine pudra şekeri dökülen çilekli milföy pasta yakın çekimi // Dökme Anı
  • Çekim yapılacak olan ürünleri de göz önüne alarak, fotoğraf çekiminin modunu da kurgulamaya başlamanız gerekmektedir. Bazı yemekler dark+moody denilen daha karanlık bir filtre ile çekilmiş izlenimi verirken; taze sebze-meyvelerin kullanıldığı yemekler için çok aydınlık bir çekim ortamından, şeffaf ürünlerin görsel kalitesini açığa çıkartmak için de ters ışıktan faydalanılabilir. Işık tercihleri, ürünün derinliği ve dokusu gibi önemli detayları ortaya çıkartacak etkin bir canlılık unsurudur.
    Çekim sonrası filtreleme editleri ile elde edilen: "Dark and Moody"
    Sağlıklı bir tabak sunumu için aydınlıktan fazlaca yararlanılmış bir kompozisyon
    Ters ışık kullanılarak geçirgenliğin ön plana çıkartıldığı bir içecek kompozisyonu
  • Estetik bir denge oluşturmak için fotoğraf çekerken konumlandıracağınız ürünleri hayali bir "üçgen" içine oturtmaya çalışın. Bu açıkçası bilimsel bir algısal/sanatsal vs. kural mıdır, orası net değil bende; ancak görsel olarak daha "hoş" kareler yakalayabilmek adına, üçgen kuralına sadık kalmak, garanti işler çıkmasında önemli bir adım gibi gözükmekte.
Kompozisyon içinde, birbiri ile ilişikli 3 öğenin baskınlığı daha estetik görseller yakalama şansınızı arttırmakta
  • Kamera açısını doğru bir şekilde ayarlayarak, odaklandığınız ürün ve detayların doğru yerleştirilmesi ile en etkili görüntüyü elde edebilirsiniz. Bunu da bol bol kompozisyon oluşturup kendi görsellerinizi fotoğraflama ve çekilmiş güzel işleri inceleyerek sağlayabilirsiniz. Örneğin; çorba, sulu ev yemekleri, et yemekleri veya balık çekimleri için iştah açıcı bir bakış açısı yakalamak istiyorsanız, bunu 45 ve 90 derecelik kamera konumları ile sağlayabilirsiniz. Ya da bir Burger çekimi yapacaksınız, 90 derecelik bir kamera açısı ile ürün içindeki katmanları es geçmiş olacağınızdan, etkili ve iştah açan bir çekim oluşturmanız mümkün olmayacaktır.
Kamera konumları // Karşıdan, farklı yan açılardan ve tam tepeden çekim alternatifleri
    Karşıdan çekilmiş bir vegan burgerdeki ürün içeriği net bir şekilde aktarılmaktadır.
  • Yapmış olduğunuz çekimler sonrası, etkili bir sonuca ulaşmak için tabii ki grafik tasarım programlarından da yararlanma şansınız bulunmakta. Örneğin; çekimi cep telefonunuzdan yaptıysanız, Google'ın ücretsiz fotoğraf düzenleme programı SnapSeed'ten yararlanabilirsiniz. Profesyonel kameranız ile yaptığınız çekimleri Adobe'nin LightRoom, Photoshop gibi programları üzerinden düzenleyerek görsel kalitesi yüksek çekimler ortaya çıkmasını sağlayabilirsiniz.
Döküm bir ütünün prop olarak kullanılması
Karşıdan çekim ile ürün içeriğinin ön plana çıkartılması
LightRoom programı ile ışık açılarının yeniden düzenlenmesi
  1. Buraya tıklayarak yemek fotoğrafçılığı özelinde oluşturulan "case study" örneklerine ulaşabilirsiniz.
  2. İlkay Öztürk'ün instagram hesabına buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
  3. Genelde Dark and Moody diye adlandırabileceğimiz teknik ile işlerini sergilemekte olan ve benim de favorilerim arasındaki yemek fotoğrafçılığı hesabı FoodStories için buraya tıklayabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.