31.03.2018

Halona Yoga | Yoga üzerine [mini] sohbet

Halona Yoga IG hesabı aracılığıyla, rekreasyonel anlamda üssel bir ivme ile büyümekte olan ciddi ve bir o kadar da keyifli bir topluluğun içine girmiş oldum. Özenle seçilen hem ilham veren; hem motive eden; hem de eğitici içeriklerle, yoga çatısı altında kurulan birçok IG hesabının arasından açık ara ve çok kısa bir süre içinde sıyrılan ve her geçen gün herhangi bir destekleyici unsur olmadan da büyümeye devam eden bir hesap oldu Halona Yoga. Genellikle akış, dizin ve seriler paylaştığım hesap, takipçiler ve işbirlikçileri tarafından da olumlu geri dönüşler ve teklifler alıyor.

Yoga nedir?


Yoga; beden (asana), nefes (pranayama) ve zihin (meditasyon) üçlüsünün bütünleşme pratikleridir. Patanjali'nin tanımı ile "zihin dalgalanmalarından arınma" olarak tariflenmektedir. Bu ifade de, her beşeri ifadenin yaşayabileceği şekilde; farklı zihinlerde, farklı yorumlara sebebiyet vermekte. Burada benim anladığım ise bu dalgalanmalardan arınma durumunun bir hedef değil; metot olarak kullanılması gerektiği. Bu durumda zihindeki dalgalanmaların sebebi ise basit şekilde düşünüldüğünde dikkatin iç ve dış etkilerle dağılmasıdır. Dikkat şu şekillerde dağılabilir: Cehalet, kendicilik (ego), kin ve bağlılık. Tek tek terimlerin içine girip açıklama yapmaya niyetlenmiyorum; ancak üzerinde düşününce her kafada birtakım fikirler belirmeye başlıyordur. Kısaca yoga, kişinin benliği ile birleşerek, etiketlerden ve zihni meşgul eden iç ve dış yönlendirmelerden arınması durumudur diyebiliriz. 

İlkelerimiz nelerdir?


Halona Yoga'nın mottoları arasında çok çeşitli düşünce ve bilinç durumları yatmakta. Bunlardan en önemlileri yoganın, kaç kilo ya da kaç cm olmanızdan bağımsız olarak her vücut tipi için uygulaması mümkün olan bir etkinlik olması. Ayrıca yoga, bulunduğunuz yerde ve o anda var olduğunuzu fark etmenizi destekleyen bir araç. Yoga yaparken nefes, beden ve zihnin birleşimini deneyimleyebiliyorsunuz. Üçüncü mottomuz ise yoganın popüler bir kişisel gelişim aracı olarak kullanılmasından ziyade kişisel kabulleniş ve farkındalık yaratması.

Kimileri hiç esnek olmadığından yakınıp yogaya başlamadan soğuyabiliyor. Bu algıda, sosyal medyanın ve onun gibi platformlarda paylaşılan görsellerdeki gönderilerin, bazılarına göre uygulanabilir olamaması fikri yatıyor. Halbuki yoga yaparken kişi kendi ile iletişimde olmalı; yan mat üzerindeki ya da ekranda gördüğü kişinin ne kadar esnek/dengeli/güçlü vb. olduğu ile değil. İşte bu noktada "Yoga nedir?" sorusunu yanıtlarken kullandığımız zihni dalgalandıran yargılar üzerinden, bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olma sorunsalı ile karşılaşıyoruz. Halbuki bahane üretmeden, ön yargılardan kurtularak, sadece farklı bir etkinlik deneyimlemeye açık olmanın bile faydasını görebiliriz. 

Bir yoga dersi içeriği nasıl şekillenmeli?


Ders olarak, stüdyolarda görmekte olduğumuz yoga egzersizleri 1 saat ile 1:15 arasında bir süre öngörülerek yapılmaktadır. Yoga dersi içeriği ise aşağıdaki şekilde özetlenebilir:
  • Meditasyon / 5 dakika
  • Hafif ısınma  / 10 dakika
  • Tam ısınma / 15 dakika
  • Ayakta pozlar | yüzüstü pozlar | sırtüstü pozlar / 25-30 dakika
  • Savasana / 5-10 dakika
Youtube ya da çeşitli diğer uygulamalar aracılığıyla online olarak yoga pratiğinizi istediğiniz yerde  de yapabilirsiniz. Ancak daha önce hiç yoga yapmamış ve hareketleri kendi vücudunuzda düzelterek ilerleme şansına sahip değilseniz; en azından işin özünü kavrayabilmek için eğitmen bir yogi eşliğinde birkaç ay ders almanızda büyük fayda var. Ayrıca yoga pratiğinizi kendi başınıza yapmak dışında; bir topluluk eşliğinde deneyimlediğinizde, birlik olarak hareket etmenin de çok farklı bir keyif verdiğini göreceksiniz. Başlangıç olması için, Fightmaster Yoga Youtube hesabının 1 saatlik tüm vücut ashtanga yoga esintili aşağıdaki videosu ile hızlı bir giriş yapabilirsiniz. Herkese kucak dolusu sevgiler...


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.