12.09.2015

[Çakralar] | Renk, Aromaterapi ve Yoga Pozları ile Aktivasyon

Uplifers sitesinde 26 Ağustos günü yayınlanan ikinci yazım; çakralar, çakra çalıştırıcı yoga pozları ve aromaterapik yağlar ile ilgiliydi. Uplifers'taki yazıma buraya tıklayarak da erişebilirsiniz. 
Chakralar Sanskritçe döngü, girdap anlamına gelen, vücudumuzun 7 farklı kısmında bulunan enerji bölgelerinin, gökkuşağının 7 rengi ile sembolize edilen psiko-spiritüel ana bağlantı noktalarıdır. Çakralar bedenimizde kapakçık görevi üstlenmekte; vücut, zihin ve ruh arasındaki dengeyi ayarlamakta ve enerjinin içeri ya da dışarı olan akışını düzenlemektedir.

7 çakra içinde yapılan bir yolculuk, gökkuşağı üzerinde yapılan bir yolculuk gibidir. Herbir çakra, gökkuşağındaki ilgili renklerle ilişkilidir ve duygularımızın değişimine göre vücudumuzdan yayılan bu renklerin parlaklığı, bulanıklığı, doygunluğunun farklılaştığı kabul edilmektedir.

Renkler basit; fakat derin anlamlar içeren ve duygular üzerinde etkisi yadsınamaz frekans, titreşim ve dalgalar bütünüdür. Renkler ve duygular arasında belirgin bir bağlantı olduğu kabul edilmekte ve hatta konu ile ilgili olarak “renk psikolojisi” teması altında birçok çalışma yapılmaktadır. Örneğin kırmızı, turuncu gibi sıcak renkler insanda heyecan, tutku gibi duyguları hareketlendirirken; mavi, mor gibi soğuk renkler huzur, sakinlik hisleri uyandırabilir.

Çakralar, omurganın en alt ucundan başlayarak kafamızın tepe noktasına doğru yükselerek dizilmektedir. Çakraların fonksiyonları vücudumuzun ruhsal, zihinsel, duygusal ve fiziksel enerji döngüsünü sağlıklı bir düzen ve dengede tutmaya çalışmaktır.

Yoga egzersizleri yapmak, fiziksel olarak bizlere güç ve esneklik kazandırmasının yanında; duygusal, manevi ve psikolojik sağlığımıza da tesir etmektedir. Asana adı verilen pozlar ile çakralar çalıştırılacağı gibi, bütün bir sistemin işleyişi de etkilenmektedir. Çakralarınızı aktive  etme ve dengelemeye başladıkça, vücut içindeki enerji akışı düzenlenmiş olacak, üzerinizde oluşan tıkanıklıklar engellenerek, özgüveniniz yükselecek ve iç huzurunuza daha çabuk kavuşmuş hissedeceksiniz.

Bu yayında, vücudumuzda bulunan ana çakraları tanıyacak; hangi çakranın hangi renk ile ifade edildiği üzerinde durularak; aromaterapik yağlar ve fiziksel egzersizler ile çakraları aktifleştirmeye ve dengelemeye yönelik öneriler ve uygulamaları değerlendireceğiz. 

1             Kök Çakra / Root Chakra / Muladhara

1. çakra olarak kabul edilen kök çakranın rengi kırmızıdır. İçgüdüler, güvenlik, hayatta kalma ve temel insani ihtiyaçlarla ilgilidir. Omurganın en alt noktasında bulunur. Kök çakra; fiziksel olarak cinselliği, zihinsel olarak sabitliliği, duygusal olarak duyarlılığı ve ruhsal olarak güven duygusunu yönetmektedir. 

Aromaterapi:
Tarçın, zencefil, sakız veya silhat gibi bitki özlü yağlar ile masaj yapmak, kök çakrayı çalıştırmayı destekleyecektir.



Yoga Pozları:
Kök çakrayı çalıştırmak için çıplak ayak ile topraklanılabilir. Doğa yürüyüşleri, squat egzersizleri, yere köklendikten sonra öne eğilerek yapılabilecek yoga pozlarına odaklanılabilir. Örneğin Uttanasana (standing forward bend), Upavistha Konasana (wide-angled seated forward bend), Malasana (garland pose) vb. 

2             Sakral Çakra / Sacral Chakra / Svadhishthana

2. çakra olarak kabul edilen sakral çakranın rengi turuncudur. İlişki, şiddet, bağımlılık, temel duygusal ihtiyaçlar ve  zevkler ile ilgilidir. Kuyruk sokumu ve üreme organları yakınında bulunur. Sakral Çakra; fiziksel olarak üreme, zihinsel olarak yaratıcılık, duygusal olarak neşe ve ruhsal olarak heves ve çoşkuyu yönetmektedir. 

Aromaterapi:
Mandalina, portakal, sandal ağacı, sedir ağacı gibi bitki özlü yağlar ile masaj yapmak, sakral çakrayı etkinleştirmeyi destekleyecektir.



Yoga Pozları:
Sakral çakrayı çalıştırmak için hulahop çevirmek ya da dans etmek faydalı olacaktır. Kalça açıcı yoga egzersizleri ile bu çakrayı aktive edebilirsiniz. Örneğin; Eka Pada Rajakapotasana (one-legged king pigeon pose), Trikonasana (triangle pose), Natarajasana (dancers’s pose) vb. 

3             Güneş Sinir Ağı / Solar Plexus / Manipura

3. çakra olarak kabul edilen Solar Plexus çakrasının rengi sarıdır. Metabolizma, sindirim sistemi, korku, heyecan, içe dönüş, temel ve karmaşık duygu değişimleri, özsaygı ve özgüven gibi konularla ilgilidir. Karın boşluğunda bulunur ve yayılımı Güneş’e benzetildiği için Solar Plexus olarak adlandırılır.Solar Plexus; fiziksel olarak sindirim, zihinsel olarak kişisel güç, duygusal olarak açıksözlülük ve ruhsal olarak da büyüme ve gelişim konularını yönetmektedir. 

Aromaterapi:
Mür, günlük ağacı, limon, köknar ağacı gibi bitki özlü yağlar ile masaj yapmak, Solar Plexus çakrasını etkinleştirmeyi destekleyecektir.


Yoga Pozları:
Solar Plexus’u  çalıştırmak için dans etmek faydalı olacaktır. Üst karın bölgesini çalıştıran yoga pozları yapmak, bu çakrayı aktive etmek için tercih edilebilir. Örneğin Urdhva Prasarita Padasana (upward extended feet pose), Dhanurasana (bow pose), Navasana (boat pose) vb. 

4             Kalp Çakrası / Heart Chakra / Anahata

4. çakra olarak kabul edilen kalp çakrasının rengi yeşildir. Göğüslerin arasında, timüs bezi üzerinde ve vücudun tam merkezinde bulunur. Merhamet, hassasiyet, koşulsuz sevgi, denge, reddetme ve refah duyguları ile ilişki içindedir. Bağışıklık sistemi, endokrin sistemi, kalp ve solunum yolları gibi konularla ilgilidir. Kalp çakrası; fiziksel olarak dolaşım, duygusal olarak kendine ve başkalarına karşı duyulan koşulsuz sevgi, zihinsel olarak tutku ve ruhsal olarak da fedakarlık konularını yönetmektedir.

Aromaterapi:
Bergamot, biberiye, nane, çay ağacı gibi bitki özlü yağlar ile masaj yapmak, kalp çakrasını etkinleştirmeyi destekleyecektir. 



Yoga Pozları:
Kalp çakrasını çalıştırmak için sırtüstü yüzmek faydalı olacaktır. Şınav çekmek, kalp açıcı yoga pozları yapmak Kalp çakrasının aktifleşmesi için tercih edilebilir. Örneğin Ustrasana (camel pose), Urdhva Mukha Svanasana (upward facing dog), Gomukasana (cow-face pose) vb. 

5             Boğaz Çakrası / Thorat Chakra / Visuddha

5. çakra olarak bilinen boğaz çakrasının rengi mavidir. Bu çakra, tiroid bezlerine paralel bir konumda, boğaz kısmında bulunur. Dinleme, konuşma, büyüme, kendini ifade etme gibi konularla ilgilidir. Fiziksel olarak iletişim, duygusal olarak bağımsızlık, zihinsel olarak akıcı düşünme ve ruhsal olarak güvenlik duygusu konularını yönetmektedir. 

Aromaterapi:
Lavanta, papatya, ekinezya, kişniş gibi bitki özlü yağlar ile masaj yapmak, boğaz çakrasını etkinleştirmeyi destekleyecektir. 



Yoga Pozları:
Boğaz çakrasını çalıştırmak için boyun ve ses egzersizleri yapmak tercih edilebilir.Boyun kısmını etkileyen geriye bükülme ağırlıklı yoga pozları da faydalı olacaktır. Örneğin; Matsyasana (fish pose), Setu Bandha Sarvangasana (bridge pose), Purvottanasana (upward plank) vb. 

6             Üçüncü Göz / Third Eye / Ajna

6. çakra olarak bilinen Üçüncü Göz’ün rengi çivit mavisidir. İki kaşın arasında, epifiz bezi ile ilişikte bir konumdadır. Kendini anlama, düşleme, algı, sezgi, durugörü gibi psişik konularla ilgilidir. Üçüncü Göz; mental olarak görsel bilinç ve duygusal olarak sezgisel berraklık konularını yönetmektedir. 

Aromaterapi:
Vanilya, hindistan cevizi, okaliptüs, yasemin gibi bitki özlü yağlar ile masaj yapmak, Üçüncü Göz’ü etkinleştirmeyi destekleyecektir. 


Yoga Pozları: 
Üçüncü Göz’ü çalıştırmak için tai chi yapmak, düşlemek, farkındalık arttırmak için hayal kurmak faydalı olacaktır. Alın kısmını aktif olarak kullanacağınız yoga pozları ile Üçüncü Göz’ün harekete geçirilmesine yardımcı olabilirsiniz. Örneğin; Balasana (child’s pose), Garudasana (eagle pose), Vajrasana (thunderbolt pose) vb. 

7             Taç Çakra / Crown Chakra / Sahasrara

7. ve son ana çakra olan taç çakranın rengi menekşe morudur. Başımızın tepesindeki en yüksek ve orta noktada bulunur. Vücudun; beyin, kafatası, beyin zarı ve hipofiz bezi gibi kısımları ile ilişkidedir. Bütün çakraların konum olarak en üzerinde bulunması ile saf bilinç, aydınlanma ve ruhsal gelişimin en üst seviyesine ulaşma durumu ile birlikte anılmaktadır. Taç çakra; fiziksel olarak meditasyon, zihinsel olarak evrensel bilinç ve birlik, duygusal olarak varoluş konularını yönetmektedir.

Aromaterapi:
Ylang ylang, gül, portakal çiçeği, günlük ağacı reçinesi gibi bitki özlü yağlar ile masaj yapmak, taç çakrayı etkinleştirmeyi destekleyecektir. 


Yoga Pozları:
Taç çakrayı aktive edebilmek için tai chi ve meditasyon yapmak önerilmektedir. Zemine köklenip, rahat ve meditatif yoga pozları tercih edilmesi de faydalı olacaktır. Örneğin; Vrksasana (tree pose), Padmasana (lotus pose), Savasana (corpse pose) vb.